Перехід на цифрове телебачення в Україні стартував 1 серпня 2018 року. Остаточне відключення аналогового сигналу відбудеться в квітні-травні 2019 року.

Якщо ваш телевізор працює від антени значить у вас аналоговий телевізійний сигнал і вам необхідно підключити "цифру". У даній статті ми розповімо які Т2 канали будуть доступні, і про інших видах цифрового телебачення.

Цифрове ТБ - це змінений стандарт телевізійного сигналу, перевагою якого є висока якість зображення, стійкість до перешкод і більшу кількість каналів. Різниця в тому, що передача звуку і відео здійснюється не за допомогою аналогових електричних сигналів, а кодується з використанням цифрових каналів.

Але не все так просто. Цифрове ефірне телебачення в Україні є не всім. 299 населених пунктів можуть залишитися без доступу до телебачення. Тому, щоб не потрапити в так звані "білі плями" необхідно підключитися до найближчого передавача цифрового телебачення Т2 в Україні.

Що потрібно для переходу на цифрове ТБ?

Відзначимо, що зміни не торкнутися абонентів супутникового і кабельного телебачення. Всім іншим для прийому "цифри" необхідний спеціальний тюнер, який підтримує технологію DVB-T2. В сучасних телевізорах він вже вбудований, його необхідно правильно налаштувати + додатково встановити CAM-модуль.

Інші телевізори транслюватимуть телевізійний ефір тільки за допомогою додаткового обладнання - ресивера Т2. Але перш ніж  купити приставку Т2 розглянемо які ще є варіанти.

Види цифрового ТБ в Україні

  • Кабельне телебачення - для цифрового перегляду також необхідно купити тюнер формату DVB-C. Якщо у вас 3 телевізори, то вам необхідно купити 3 приставки і щомісяця платити за 3 комплекти каналів. Ресивер кожної компанії прошитий під певну мережу, тому кількість і перелік каналів залежить від провайдера.
  • Супутникове телебачення - відкриває доступ до більш ніж 1000 каналів, до однієї тарілці можна підключити декілька телевізорів, але для кожного потрібно купити ресивер і комбіновані головки. До недоліків також відноситься необхідність в постійній перепрошивке або перенастроювання тюнера (приблизно кожні 2-3 місяці). Це пов'язано з тим, що частоти каналів постійно змінюються.
  • Інтернет телебачення (IPTV) - можливо тільки на SmartTV, для інших моделей телевізорів необхідно купувати IP-приставку. Крім того, необхідно завантажити додатки для перегляду телевізійних каналів і кінозалів. Безкоштовні додатки мають обмежений список каналів, в платних включено все. При цьому трансляція цифрових телепрограм буде безкоштовною. Сигнал передається по виділеній локальній мережі інтернет.
  • Трансляція через смарт приставку - можливість перегляду виключно ефірного сигналу (тюнер Т2) або повний вихід в мережу Інтернет (андроїд приставки). Модель і рік випуску телевізора не має значення, різниця лише в наявності роз'ємів для підключення.

Що підходить вам найбільше вирішуйте самі, ми ж розглянемо переваги смарт-приставки.

Як працює тюнер Т2?

Приставка Т2 - це приймач з декодером, який обробляє кодований сигнал і перетворює його в формат, що сприймається телевізором. Перевага тюнера т2, ціна якого варіюється в межах 400-600 грн, полягає в функціональних можливостях:

  • функція запису - Time Shift дозволяє записати улюблену передачу або фільм в пам'ять тюнера, а після переглянути в потоковому режимі;
  • можливість поставити на паузу;
  • багатоканальний звук.

ПРИМІТКА: Моделі можуть відрізнятися кількістю і набором роз'ємів.

Які канали доступні з приставкою Т2?

Спрощені тюнери Т2 транслює тільки безкоштовні канали. Доступно 32 каналу України.

Телебачення Т2 визначає наступний список каналів:

  • громадські (1 + 1, СТБ, ICTV, Інтер, Новий, ТРК Україна, НТН, УТ-1, Business, Тоніс, Ескулап, К2, Вінтаж);
  • новинні (5 канал, Банк ТВ);
  • спортивні (Xsport);
  • розважальні (2 + 2, ZOOM, Goldberry, К1, ТЕТ, НЛО-ТБ);
  • кінематографічні (Кіноточка, Enter-Фільм);
  • дитячі (Піксель);
  • пізнавальні (Добро, МЕГА);
  • музичні (М1);
  • 4 регіональних (обласних) каналу.

Тюнери з розширеними функціями медіаплеєра, іменовані андроїд приставки, дозволяють дивитися платні канали, доступ до яких надають інтернет провайдери. Підключитися до інтернету можна за допомогою Ethernet порту або через Wi-Fi роутер.

Android tv box - збалансоване по характеристикам і за ціною обладнання. Головна перевага - безкоштовний перегляд безлічі каналів в режимі онлайн. За допомогою додатків або веб-сторінок перегляд каналів доступний в якості HD.

Крім того, у смарт приставки є доступ до Play Market, де можна скачати улюблені програми. Керувати приставкою можна з телефону. Деякі моделі мають підтримку 4G і можуть функціонувати незалежно від роутера.

Наявність великої кількості роз'ємів дозволяє одночасно підключити клавіатуру, веб-камеру, карту пам'яті і джойстик.

Моделі андроїд приставок відрізняються:

  • формою - у вигляді коробочки або флешки;
  • функціоналом - наявність / відсутність кнопок, дисплея;
  • об'ємом пам'яті (вбудована і оперативна);
  • технічними параметрами (процесор і відеоприскорювач);
  • кількістю портів.

Але при цьому мають однаково зрозуміле і просте меню з широким набором інструментів. У нашому блозі ви можете дізнатися рейтинг ТОП 5 кращих смарт приставок, що відрізняються за всіма вищевказаними параметрами.

Як підключити Т2

Для підключення тюнера Т2 потрібен телевізор, сам тюнер і антена. Антена повинна бути встановлена в будинку або на балконі. Важливо щоб вона не піддавалася впливу природних явищ, і не торкалася дроти електропередачі.

Кабель для підключення входить в комплект з приставкою. Якщо це телевізор радянського зразка, що не має роз'єму типу "тюльпан", то для підключення приставки необхідно купити спеціальний перехідник, який буде оснащений роз'ємами RCA. Відмінність підключення Android TV Box тільки в додатковому підключенні Ethernet кабелю. Також підключення можливо і по мережі Wi-Fi.

Як налаштувати канали на Т2 приставці?

Після підключення приставки і всіх необхідних проводів важливо правильно налаштувати цифрові канали.

Тюнер Т2

  1. Запустити "Меню" і перейти в настройки;
  2. Запустити "Автоматичний пошук" і чекати поки ресивер виконав сканування і відобразить знайдені канали.

Якщо телевізор не відображає картинку, необхідно:

  1. Перевірити чи правильно підключено кабель;
  2. Перевірити спрямованість антени на вишку.

ПРИМІТКА: антена спрямовується на найближчу вишку. Щоб подивитися зону покриття необхідно знайти розташування вишок в вашому місті.

Смарт приставка

Підключення за допомогою Ethernet кабелю

  1. Приєднати кабель
  2. Запустити меню, активувати "Ethernet" і очікувати завершення автоматичної настройки
  3. Якщо відбулися труднощі зверніться до інтернет-провайдера, він підкаже IP-адреси і DNS сервер.

Підключення через роутер

  1. Приєднати андроїд приставку до телевізора
  2. Запустити меню, знайти і включити "Wi-Fi"
  3. Вибрати з переліку свою бездротову мережу, ввести пароль і підключитися.

Дивіться улюблені телепередачі і фільми у вільному доступі і вибирайте на медіа ресурсі бажану якість зображення. Приємного перегляду!